Etiketter

, , , ,

För ett litet tag sedan fyllde en liten prinsessa vid namn Thilda 2 år, vilket självklart skulle firas med en prinsesstårta! Jag är ingen stor beundrare av vanliga prinsesstårtor eftersom jag tycker de innehåller alldeles för mycket grädde och för lite av allt som är gott! Därför gjorde jag helt enkelt en lyxigare variant fylld med hallonmousse och vaniljkräm blandat med lite grädde! Receptet kommer längre ner!

Princesstårta

Marsipan rosett

Nalle i marsipan

Prinsesstårta

 

Tårtbotten:

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  1. Vispa ägg och socker luftigt.
  2. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ned dem i smeten.
  3. Häll smeten i en form, ca 23 cm i diameter, som är klädd med bakplåtspapper.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min i 175 grader.
  5. Låt svalna och skär sedan i 3 lika stora bottnar.

(Recepter kommer ursprungligen från boken Sju sorters kakor, ICA bokförlag, men jag har ändrat lite i receptet för att det ska passa mig bättre.)

Fyllning:

  • Hallonmousse
  • Vaniljcremegrädde- 4 dl vaniljkräm blandat med 2 dl vispgrädde
  • + 3-4 dl vispgrädde till att klä in tårtan med
  • + ca 600g marsipan att klä in tårtan med

Gör så här:

Bred på vaniljcremegrädden på första lagret, på andra lagret lägger du hallonmoussen. Spackla sedan hela tårtan med grädde, det gör du enklast genom att spritsa med en platt tyll och sedan jämna till med en spatel eller en lång kniv. Kavla nu ut marsipanen så att den är ca 3 mm tjock och klä in tårtan med den. Garnera som du vill och voila så har du en lyxig prinsesstårta!

Tips!

Har du bråttom när du ska göra tårtan så går det smidigt att klä in en springform (bakform med löstagbar kant) som har samma diameter som tårtan med bakplåtspapper. Häll i hallonmoussen i den och ställ den i frysen så stelnar moussen på bara en liten stund. Sedan är det lätt att bara lägga moussen över bottnen och dra av pappret så ligger den perfekt på plats!

Vill du göra tårtan glutenfri byter du bara ut vetemjölet mot Lailas blå mjölmix! Vill du göra den  laktosfri så går det jätte bra att byta ut alla mjölkprodukter mot laktosfria varianter!